Idiomdrottning’s homepage

Centerpartiets 200 förslag

Ja! Det här var goda nyheter!

Att det finns partier som åtminstone försöker!

Dom allra allra flesta på deras lista är i kategorin “hitta grönare el”–förslag; dom är vanskliga men nödvändiga.

Det är bara få som är direkt dåliga.

Bland dom hittar vi

156. Utöka avdragsrätten för företag som investerar i klimatkompensation, om kompensationen lever upp till svenska myndigheternas rekommendationer kring effektivitet och social hållbarhet.

Det är ett extremt viktigt “om”! Det finns otroligt crappy kompensation där ute!

Generellt är klimatkompensation en dålig idé: om det finns några saker vi kan göra för att rädda klimatet borde vi väl göra dom rakt av utan att hela tiden behöva väga dom mot hur mycket vi med andra handen pajad klimatet. Vår transaktionsmentalitet spökar fortfarande.

Det jag saknar lite är att skära ner, ransonera osv.

117. Inför ett nationellt mål för minusutsläpp som säkerställer att vi får våra klimatmål.
118. Vi vill också att Sverige antar en årlig utsläppsbudget fram till 2040 när vi vill att vi ska ha nått netto-noll så att det blir verkstad av klimatmålen.

Det är bra att det finns fokus på minusutsläpp eftersom vi faktiskt behöver netta negativt men var försiktiga för en hel del av minusutsläppen är hittepå (pumpa ner koldioxid för att få ut olja, plantera träd på golfbanor som ändå skulle ha planterats osv).

Våtmarksproblemet är ex vis inte alls med trots att det är en femtedel av våra utsläpp.

Inget om att käka grönsaker heller. Centerpartiet är ju f.d. Bondepartiet och det finns kanske fortf en stark antipati mot veganerna.

Jag tycker det är bra att dom ska försöka satsa internationellt, även om jag inte gillar utsläppsrätter och kag inte tror en utsläppsskatt är tillräcklig:

89. Stärk det internationella klimatsamarbetet, med ambitionen att alla utsläpp ska omfattas av en global koldioxidskatt eller ingå i ett handelssystem med utsläppsrätter för att nå målen i Agenda 2030 och Parisavtalet.

Det är tyvärr också många av förslagen som är rena hittepå:

68. Inför ett mål om att alla flygresor från svenska flygplatser ska vara fossilfria senast 2040, och nödvändiga innovationer för att göra det möjligt bör främjas.

Förslag som med magi och trolldryck räddar världen på ett sätt som vi inte har kommit på än bör främjas.

Lägg ner flyget tycker jag. Om nån mot förmodan kommer på ett fossilfritt sätt att flyga kan vi ju i så fall dra igång det igen. Inte ens elbilar är fossilfria (med livscykelanalys).

Många av dom här tankarna har vi sett förut i svensk politik. “Nån kommer säkert uppfinna nåt fossilfritt sätt att göra det på sen. Så det är bara att brassa på till dess.”

Det är mycket av dom gamla greenwashade önsketänkesakerna vi ser igen. Klimat-“kompensation”. Utsläppsrätter. Plaståtervinning. “Skärp framtidens mål, dom löser det.” Men i en tid då dom andra partierna tävlar om vem som kan göra minst så är det ändå skönt att någon vågar ens nämna klimatet.