Idiomdrottning’s homepage

Vad några inte har fattat med corona

Det är mycket lättare att skydda andra än att skydda sig själv

Det är många på sistone som hasplar ur sig att det ändå inte är nån idé.

Att viruset kan komma in genom ögonen, kläderna, skorna, saker vi rör vid. Att det kan smitta många dagar innan minsta lilla symptom. Att det kan smitta på två meter, fyra meter, åtta meter. Att det finns precis överallt. Illimitable dominion over all.

Ja, viruset har många vägar in. Men det har inte så många vägar ut. Ha fräscha kläder, rena händer, täck näsa och mun. Stanna hemma så mycket som möjligt, med eller utan symptom (och “den här hostan har jag haft sen i höstas” eller “det är bara allergier” är också symptom. Corona kan rida på dom hostningarna, blanda sig med dom, få en skjuts av dom). Och “så mycket som möjligt” betyder inte “mer än möjligt”… men mer än vad du kanske trodde var möjligt.

Hur länge ska vi människor alltid famla runt med dom långa skedarna innan folk fattar? Älska din nästa, era primitiva skruvskallar!

Intensivvårdsplatser

Det är många på sistone som hasplar ur sig att det ändå inte är nån idé.

“Viruset kommer ändå smitta alla.” Men det dom inte fattar är att varje IVA-plats som används har 80% chans att rädda en annan människas liv. Ett människoliv. När dom platserna tar slut och den möjligheten inte finns så kommer folk att dö. Genom att sakta ner och bygga ut platserna har vi räddat många. Tyvärr bor vi i ett kyriarkalt rasse-samhälle där diskriminerade grupper, ex vis äldre och den somaliska diasporan, har fått en delvis minskad tillgång till den här typen av vård och därför drabbats hårt. Men om vi inte försöker sakta ner smittan, om alla börjar noncha sig runt den (vilket jag ser mer och mer av) så överbelastas vården och folk som annars skulle ha överlevt kommer kola.

“Flockimmunitet” vs “vänta på vaccin/medicin”

Det är många på sistone som hasplar ur sig att det ändå inte är nån idé.

Att dom två strategierna som olika länder satsar på kommer kvadda för varandra. Ena stället satsar på att få flockimmunitet, ja, då kommer dom smitta dom som väntar på vaccin i grannlandet. Andra stället väntar på vaccin. Ja, då kommer dom hålla viruset vid liv genom att ha så pass många friska personer framme så det inte kan dö ut pga immuniteten.

Men ärligt talat så vet vi inte om det blir någon immunitet eller hur länge den varar. Vi vet inte heller om det kommer att komma något vaccin eller medicin. Vi kan tro ganska starkt åt ena eller andra hållet, kvalificerade gissningar, everybody’s an expert och vi får väl se och så vidare.

(Det här är den delen av essän som inte kommer åldras, för om ni i framtiden läser det här så vet ni ju mer ön jag. Ni vet huruvida det blev någon framtid. Ni vet om det blev nån immunitet, om det blev nåt vaccin. Vi däremot, vi vet zilch.)

Därför ska jag inte ta ställning. Jag ska inte skriva om nåt jag inte vet. Flockstrategin kommer suga för personer som mig med dåliga lungor som kanske blir permanent nedsatta. Men kanske kommer det rädda många liv. Eller förstöra liv. Jag är inte den som vet vilken strategi som är bäst. Och jag bryr mig inte heller. Det jag vill säga är framför allt:

Att skydda andra är att skydda varandra.

PS. Installera inte några jävla spårningsappar. Värna om demokratin. Lämna jackbootsen på hyllan. Fuck storebror. Men allt sånt är väl basics!