Idiomdrottning’s homepage

Flygskatt

Centerpartiet är mot flygskatt. Ska försöka förklara lite varför jag tycker det är wack.

Alltså det mesta om det här var typ två år sen, jag borde ha skrivit det här inlägget för länge sen, men…

Tillväxten

Dom skriver att tillväxten kommer minska. Ja, det är ju meningen. Att vi ska flyga mindre är ju själva poängen. Det är som att beskatta cigaretter på krogen och sen bli bestört när folk röker mindre på krogen. Ja var det inte det ni ville?

Biobränsle

Dom vill ha en gradvis omställning till biobränsle.
Tre problem med det.

  1. Ja, jo, generellt är det ju ±0 i koldioxid att elda saker från biosfären till skillnad mot att gräva upp saker från litosfären. Det är därför vi tjatar så mycket om hur dåligt det är med just fossila bränslen. Men det är lite skillnad på att bränna saker här nere jämfört med att bränna dom där uppe i himlen! Både ozonet där uppe och så kondensationsstrimmorna bidrar också till uppvärmningen, det är inte bara koldioxiden som är problemet.
  2. Hur mycket mat har vi egentligen råd att bränna upp? Biobränsle är bra men är definitivt en mycket ändlig resurs.
  3. Deras tidslinje för “gradvis omställning” är… extremt optimistiskt. Vi måste se en mycket snabbare, mycket hårdare förändring.

Beskattningsrätten

Här har vi en nyare intervju med dom, från juni (två månader sedan). Dom skriver om hur dom borde känna pulsen och hur klimatförändringarna sker här och nu. Mycket riktigt. Det är ett akut problem. Sen skriver dom att EU inte kan ha nån beskattningsrätt på flyg. Det är ju ganska orättvist för dom skrev ju för bara två år sen om hur knepigt dom tyckte det var med nationella flygskatter (“folk kommer bara köra ner till Köpenhamn och flyga därifrån” typ och så saker som “det blir orättvist för våra grannländer kommer tjäna mer pengar än oss genom att dom kan flyga mer” osv) och förespråkade lösningar på en internationell nivå.

För mig är det självklart att brutalt beskatta detta, det är en mycket bättre lösning än utsläppsrätter. Ska förklara för er marknadsivrare nåt som jag tycker att ni egentligen borde ha koll på… externaliteter. Om jag betalar flygfirman X för att flyga mig från A till Ö så ger jag dom pengar och dom får betalt och det är en marknadsreglerad transaktion. Tillgång, efterfrågan etc. Men det dom gör mot vår luft och vår klimat när dom kör sitt plan, det är inget som regleras öht. Utom om man då, som jag tycker, beskattar den brutalt. Och med brutalt menar jag… commensurate. Dvs rimligt. Proportionerligt. Motsvarande. osv

Dom förespråkar utsläppsrätter. Vilket är ett sätt försöka att marknadsinternalisera en externalitet. Säg att man vill bolma ut en massa uppvärmning i atmosfären och bidra till att alla dör genom klimatförändringarna. Istället för att betala skatt till en regering för at få göra det så ska man betala pengar till en utsläppsrättsförsäljare för att göra det. Så det är väl skit samma vilket! Utsläppsrättsförsäljaren är… regeringen! Så ja jo om det är ett sätt att formulera det som är mer lämpligt för skatt-fobiska högeröron så kanske det är det som behövs..!?

Men det största problemet med utsläppsrätterna som dom ser ut i praktiken är den extrema överallokeringen vi har haft i Europa. Och som Centerpartiet själva säger, att det bara täcker inrikesresor, vilket jag håller med dom om är helt fel.

OK OK. Jag har haft att skriva den här artikeln på min att-göra-lista ett par år. Och ja jo om dom vill göra om utsläppsrätterna från det det är i dag, ett urlöjligt skämt, till något som är mer benhårt, så ja även om jag är extreeemt skepto till detta grönvaskade tillväxtvänliga tugg så är det bättre än deras biobränsle pipe dreams från två år sen.

Alltså en sak till. Vi kan inte hålla på att flincha inför att flygtrafiken minskar. Det är ju själva poängen. Vi kan inte hålla på att subventionera dom. “Oj då har ni inte råd med utsläppsrättigheterna nu när allokeringen har strypts? Oroa er inte vi ska subventionera er” NEJ. Nej. Det går inte. Vi måste släppa ut mindre. Kan inte hålla på och löjla oss när vi står inför the eve of destruction!