Idiomdrottning’s homepage

Varför jag hatar laptops

Alltid när jag pratar om hur mycket jag hatar laptops så kommer nån dragandes med “men jag har extern skärm och tangentbord så den är precis lika bra som en vanlig dator bortsett från att disken är mindre och den är svårare att laga” ja jo men vad tusan har det att göra med att jag hatar laptops formfaktor!

Säger bara det redan nu innan vi ens kommer in på vad problemen är att det svaret kommer jag inte ge två lingon för!

Jag hatar att tangentbordet är längst in så att det blir som ett handledsstöd framför, är jättejobbigt att skriva så. Får ont i handlederna.

Önskar dom såg ut såhär istället:

Ändrad bild där tangentbordet sitter längst ut vilket skulle varit mycket bättre.

Är också kasst att tangentborden är så dåliga. Får ont i fingrarna och handlederna.

Hela idén att tangentbordet sitter ihop med skärmen är också dålig. Funkar väl på ett flygplan i värsta fall men inget jag vill ha till vardags hemma. Att man ska sitta och uggla och stirra neråt. Skulle behöva helt andra glasögon.

Jag hatar också trackball, touchpad, mus, IBM-suddgummi och sånt. Tycker om att rita och måla direkt på skärmen. För att göra bilder är laptops helt värdelösa.

Laptops går inte att använda i sängen heller (utan att paja nacken iaf). Jag var sjuk i tre år, enda fönstret mot världen blev tabletter. Ligga & läsa som om jag höll en bok och är det nåt jag behöver svara på som är kort så kan jag göra det med OSK, ska jag skriva längre prosa så kopplar jag in mitt Atreus.

Programmering! Funkar också bäst i sängen. Innan tabletter så brukade jag vara tvungen att skriva ner dom viktigaste problemen och ha ett kollegieblock och blyertspenna och kladda loss tankegångarna liggandes i säng eller soffa. Funkade när det gällde att hitta på egna API och algos (även om min chef fick fråga “lovar du att du jobbar nu?” när jag låg & blundade & klurade i kontorets röda soffa) men inte speciellt bra när det gällde gå igenom andras kod eller lära sig API:er. Pappersböcker hade vi iofs så jag läste dom.

Men med tabletter så kan jag ha hela koden framför mig och jag kan greppa och patcha så hjärtat sjunger. För programmering av andras grejer använder jag sällan Atreus; jag har så många hack i min Emacs att det nästan är lättare med OSK (jag kan trycka fingret direkt i koden och sen på W för att få mer parenteser, gr för att få färre, skrulla genom att dra osv). Kopplade in Atreusen när det var Advent of Code; den är värd när jag ska generera stora textmassor. Brukar inte göra det bara för små buggfixar.

Och nu när jag är friskare (hoppas jag kan få vara det ett tag nu 🤞🏻🙏🏻🤞🏻🙏🏻🧎🏻‍♀️📿🤲🏻) så kan jag ha Atreusen på bordet som en skrivmaskin och sitta uppe. Varvat med mitt vanliga liggande arbetssätt. Inte för att jag är jättepepp på att hålla på med datagrejer, borde passa på att fixa allt som är trasigt hemma typ taklampan osv nu när jag kan vara uppe.

Dessutom hatar jag namnet “laptop”, det låter som nåt som ens make skamset erkänner att han fick på svensexan.

Jag hatar också gångjärn och gnissel och sedespelarbrickor och allt som kan få smulor och sprickor och gå av. Hatar flipphones och skjutfällbara mobiler också.

Men tabletter går ännu sämre att laga än laptops. Det tillstår jag. Dom har “inbyggt åldrande” också, att säkerhetsuppdateringar slutar komma så man måste köpa nytt nytt nytt. Operativsystemet suger också. Att Apple kan flukta på allt är sjukt. Jag älskar pennan men saknar MyPaint och Krita.

Hade först en desktop i många många år. Sen började jag med laptops. Gud vilket misstag, dom gick sönder hela tiden så jag gick igenom flera stycke innan jag insåg att jag behövde byta tillbaka till desktops.