Idiomdrottning’s homepage

Klöverplockarspelet

Det här är ett till kortspel för en vanlig 52-kortslek. Jokrarna används inte. Du behöver också ett sätt att skriva upp poängen. Först till fyrtio poäng vinner.

Kortens värde

Äss: ett
2-8: siffran som står
9, 10, knekt, dam, kung: alltid två. Ja, även nian är en tvåa tyvärr.

I klöverplockarspelet är hjärter och ruter samma så dom kallas bara för “röda kort”. Spader och klöver är däremot olika.

Förberedelser

Ge spelarna varsitt rött äss och fyra röda tvåor var (använd alltså nior och knektar och sånt för att det ska räcka). Det är starthanden som båda börjar med.

Blanda resten av korten (inkl dom kvarvarande röda tvåorna). Den högen kallas för talongen.

Lägg upp fem kort (från toppen av talongen) synliga, med framsidan upp, på bordet mellan spelarna. Det är blomsterängen.

Spelets gång

I det här spelet får man inte fritt ändra ordningen på korten på handen.

När det är din tur får du spela ut dom fem högraste korten från handen till en bukett framför dig. (Så första rundan är det alltså alla.)

För varje spader du har i din bukett får du spela ett till kort till buketten från handen, och det måste vara det högraste. Är det också en spader får du spela ett till och såvidare. (Första rundan har du ju inga spader alls eftersom starthanden bara är röda kort.) Värdet på spaderkortet spelar ingen roll.

Sen räkna antalet spaderkort i buketten en gång till (och även den här gången gäller antalet, inte deras värde). Det antalet plus en, så många av klöverkorten i din bukett kommer ge dig poäng den här rundan. Så om du har två spaderkort och fem klöverkort i buketten får du alltså räkna tre av klöverkorten. Dom högsta klöverkorten dårå eftersom du vill ha mycket poäng. Men komihåg att nior, tior, och klädda kort alltså är “tvåor”.

Om du nu totalt har fyrtio poäng så vinner du spelet! Grattis! Du behöver inte få alla poängen på en och samma runda utan skriv upp dom så du totalt siktar på fyrtio sammanlagt.

Annars, räkna ihop värdet av dom röda korten i buketten. Så får du plocka kort från blomsterängen, hur många du vill (och vilka färger du vill), så länge summan inte är högre än värdet av dina röda kort innan du började plocka. Ersätt direkt varje kort du plockar med ett nytt kort från toppen av talongen. Vänta inte till plockningen är klar utan ersätt allt eftersom, och dom nya korten blir också genast tillgängliga för dig så länge du har råd. Men nyplockade kort i din bukett har ingen funktion än, det är bara dom korten du spelade från handen från början som gör något.

När du inte kan (eller vill; plockandet är frivilligt) plocka mer så blandar du din bukett och tar upp den längst till vänster på handen. Du ska alltså få bukettkorten i en slumpvis ordning. Därefter får du inte ändra ordning på handen. Du kan se vad som kommer att komma, så du kan klura lite.

Om du inte plockar ett enda kort så blir det såhär: lägg dom fem korten från blomsterängen underst i talongen och vänd upp fem nya som din motspelare får välja på. (Om det nu visar sig att det, bland dom nya korten, finns kort som du ville plocka så är det försent tyvärr. Och om det bland korten som lades under fanns kort som din motspelare ville ha så är det också försent. Det är så spelet är!)

Sen är den andras tur att spela ut sin bukett, få poäng, och plocka, och så vidare tills någon har fyrtio poäng.

Spaderkortens värde har alltså ingen funktion (det är bara antalet spaderkort som räknas) förutom att göra spaderkorten olika svårplockade. Spaderkorten har två funktioner: att du får spela fler kort i din bukett, och att du får räkna fler klöverkort som poäng.