Idiomdrottning’s homepage

Näringsvärde per hundra gram

Jag är så trött på att det står näringsvärde per hundra gram men inte vad det är för hela paketet. Det är toppen att det finns en per-hundra-gram–uträkning för de som vill ha det, men det är inte rätt att det är på bekostnad av vad resten är.

Idén är att det ska gå att jämföra produkter lättare, men… folk väger troligen inte upp sin mat, inte oftast i alla fall. (Uppdaterat augusti 2016: Jag har börjat väga upp min mat och tycker det är bra med detta 100 gram nu! Men, att ha värdet för hela paketet är också bra. Om hela påsen har 432 kalorier och det tar tre gånger att äta upp det, då kan du räkna 144 per gång även om du delar upp det väldigt ungefärligt för ditt veckointags skull kommer det ändå bli 432.)

Om ena burken innehåller 783 kalorier och den andra påsen innehåller 432 kalorier så är det i sig intressant. Då vet man att “ok, om jag tar halva denna burk så blir det ungefär som denna påse, är det värt det, hmm…”

Men ok det är ju inte som att det är omöjligt att konvertera. Om det är XYZ kalorier “per hundra gram” och det är 250 gram så är det 2.5 × XYZ i hela paket. Jag klarar matten, det är inte problemet…

Det är bara ett störigt extrasteg för jag frågade aldrig om näringsvärdet på dessa mytiska “hundra gram”. Jag undrar två saker: vad är näringsvärdet på vad jag har lagt upp på tallriken just nu, och vad är näringsvärdet på hela det här paketet som jag bjuder in i mitt liv och mitt kök? Det är inte som att dom resterande 150 grammen kommer att bara försvinna.

Om jag lägger upp typ en fjärdedel av påsen då måste jag ändå konvertera om dom där konstiga 100 grammen. Det är bara bökigt. Ta bort det systemet. Jag vet att du som är smart inte har något problem med detta men jag vet hur många som helst som har rört till det och räknat fel på detta.

Många har inte superkoll på bråk, ratios, procent etc.

När vi läser på paketet är frågan “Vad innehåller detta paket? Vad har jag i min hand just nu?” inte “Hmm, om du skulle ta bara 100 gram av det här och slänga resten, då skulle du ha…” typ “Hmm, om du tar lite mindre än halva av din avokado, då skulle det…”

Ingen gör sånt förutom ni näringsdorks, grindvakter i elfenbenstornet!