Idiomdrottning’s homepage

Så funkar omega-3

Mänskligheten behöver troligen omega-3 och det går inte att mäta bristen klokt, det finns inget tillförligtligt serumtest så vitt jag vet.

Omega-3 har påståtts hjälpa hjärt- och kärlhälsan, depression, diabetes, stroke, och cancer. Allt det visade sig vara totalt hittepå och det gjorde inte ett dugg mot dom. Det som finns kvar, som inte blivit motbevisat än, är CRP (inflammationer alltså), rheumatism, och kanske åldersdemens (dvs “kognitivt åldrande” innan Alzheimers väl har brutit ut för då är det för sent). Vi får väl se för även här var bevisen svaga.

Det skumma är att dom mängderna som visat sig (kanske) hjälpa är helt sick. Två tabletter om dan. Finns inte en suck att en stenåldersmänniska i naturen lyckats knapra i sig så mycket om dom inte pillade i sig många fiskar om dan och det vet vi från tandanalys att dom inte gjorde. Ja, jo, även om feministteorin (att människan är ett havsdjur) skulle visa sig stämma så skulle det nog inte räcka att komma upp till dom nivåerna som finns i tabletterna. Varför är människokroppen så mysko!?

Mer och mer tyder på “balans”-teorin, att man ska ha ungefär upp till fyra gånger så mycket av sexan, och dom flesta får i sig kanske 20 eller hundra gånger så mycket av sexan. Den teorin är inte helt bevisad; alternativet är “tröskelvärde”, att man ska ha minst så mycket sexan och minst så mycket trean. Balansteorin bygger på tankar om att båda fettsyrorna ska genom samma system i kroppen och dom konkurrerar på nåt sätt. Sexan är också livsviktig; balansteorin är att man vill ha nånstans mellan en femtedel upp till hälften av trean, och sen då resten sexan.

Balansteorin skulle kunna förklara mysteriet med stenåldersmänniskorna, om dom hade lite mindre av sexan kanske?

Det finns också omega-9 men den kan kroppen själv skapa och reglera av omättade fetter. Så den behöver du inte oroa dig för.

Trean kommer i tre former, EPA, DHA, och ALA.

Mänskligheten behöver DHA+EPA. Dom har sett att en del personer lyckats omvandla ALA i sina kroppar till DHA+EPA och på så sätt klarat sig på ALA. Så kanske ALA räcker.

En teori jag har sett i vegankretsar är att personer som undviker DHA blir bättre på att omvandla ALA till DHA+EPA. Tycker den teorin är extremt sus och det finns typ inga bevis på det. Önsketänkade, tror jag. Men vi får väl se.

Linfrö har ätits i alla tider. I Sverige finns en farhåga att linfrön skulle vara farligt i stora mängder, ha för mycket glykosider. Ja, vem vet.

Däremot är linfrön och chiafrön vanskligt i för stora doser för kroppen kan inte bryta ner tillräckligt mycket för dom sväller.

ALA oxiderar dölätt så linfröolja har typ ingen hållbarhet. Nykrossade linfrön är det bästa men linfrökross håller sig bättre än oljan.

ALA finns i linfrön och chiafrön. Det finns även i valnötter, hampfrön, och rapsolja, men dom har också så mycket av sexan. Om man käkar ex vis olivolja + valnötter kommer man få för lite av trean (om nu balansteorin visar sig stämma) eftersom olivolja har sexan. Så alla olivälskare som förlitar sig på ALA, dom måste väga upp med lin eller chia.

Rapsolja är en ganska ahistorisk matingrediens eftersom den var giftig fram till 1970-talet då dom odlade fram en ätbar variant. Det har använts i alla tider innan men bara i lyktor och sånt, inte att äta. Man ska helst hålla rapsoljan under 180˚ C, dvs inte fritera. Men när det kommer till frtsyror har den den bästa balansen av alla matoljor, enligt vår nuvarande, begränsade kunskap alltså.

Det fanns ett tag också (kanske det fortfarande finns) “omega-3–ägg” dvs en sorts speciella hönsägg men låt dig inte luras, dom hade alltså ALA, inte DHA+EPA. Så rätt meningslöst att käka dom.

ALA ska väl dessutom ätas kallt, inte i varm mat, om jag har fattat rätt? Så ännu ett argument mot dom där töntiga äggen.

DHA+EPA finns i algolja och i fiskolja. Det finns även i pyttemängder i feta fiskar och feta alger men olja är så mkt mer koncentrerat. Jag kan tänka mig att dom här pillrena är rätt klimatintensiva tyvärr. Ska läsa på mer om det sen. Jag brukar äta både chia (jag gör en sorts havrepudding) och algoljekapslar. (Efter att ha skrivit den här texten börjar jag iofs ifrågasätta om det är värt.)