Idiomdrottning’s homepage

(Det här var innan Ethereum gick över till proof of stake.)

Nej till NFT på Fotografiska!

Jag trodde att det där statyhuvet på er affisch (för utställningen “Somewhere Ethereal”) skulle vara ett foto och jag ville så gärna se det men det var bara en render! Blev först lite besviken, jag trodde någon hade byggt en sådan skulptur på riktigt men det var inte så, det var bara nån som hade klistrat ihop lite assets i en ljusspridarapp (säkert Arnold eller nåt). Sen såg jag att det var NFT och det var ännu värre.

Inte nog med att det var NFT—skulle kunna förstå om ni nånsin tar in ett foto trots att det finns en NFT av det—men jag såg sen att ni hade valt ut verk åt utställningen på grund av att dom var NFT. Som om det vore nåt bra.

NFT är dödsdåligt för klimatet fattar ni väl!?

Varje transaktion på Ethereum kostar lika mycket för klimatet som att köra med en bensinbil från Stockholm till Härnösand och tillbaka igen, dvs att låta bilen vara igång i nio timmar. Och det kommer bara bli mer och mer eftersom det är en kapplöpning om att slösa mer och mer. Den som slösar mest ström vinner i deras sjuka lotteri.

Och då är inte bilden inräknad alltså, det är bara för kvittot, för det är allt en NFT är.

Ni skriver såhär:

NFT köps och säljs online med kryptovaluta och kan bli extremt värdefull på grund av sin exklusivitet. Eftersom den är krypterad i en blockkedja är varje individuell NFT unik och kan inte kopieras, och därmed kan konstnären behålla sin upphovs- och reproduktionsrätt för sina digitala verk.

Men det stämmer inte. Det är dölätt att kopiera NFTer och den där “Sliding Zeus” är ju spridd över hela internet. Flera personer har lagt upp den på YouTube exempelvis. Det finns ingen DRM exempelvis (som Netflix har, där måste man ju pilla lite för att lyckas piratkopiera, även om det brukar gå rätt lätt med lite trixande) utan det är precis som vilken fil som helst.

NFT är bara ett kvitto och kvittot har inte ens en hash av själva verket i sig. Det har bara en address (en URL som nördarna kallar det) och addresser är flyktiga och meningslösa på internet. Ur både ett juridiskt perspektiv och ett kopieringstekniskt perspektiv finns det ingen skillnad mot vilket annat kvitto som helst.

Alltså jag skulle inte bry mig om det inte vore för hur klimatföraktande det här är. Varje NFT är ett spott i ansiktet medan jorden brinner.