Idiomdrottning’s homepage

Om att advantage inte stackar

Mailade lite om detta men tyckte det blev värt att klistra ur till en bloggpost också!

(det uppenbara sättet att stacka advantage är ju att slå fler t20:or och välja den högsta)

Jag tycker det är väldigt väldigt bra att den INTE stackar.

Det har bara typ nån enstaka gång under våra fyra år med femman dykt upp att det spelar nån roll, som pilbågarna i regnet igår.

I Fate stackar det och konsekvensen blir att tärningsslaget blir helt meningslöst, det är bara en fråga om att racka upp mest advantage. Man har typ sju åtta advantage och då spelar det ingen roll vad man slår. Och för att motverka det måste man i Fate betala Fate Points. Vilket gör spelet helt guppigt för när man är floodad med Fate Points kan man nova men när man är chokad så blir spelet urtrist.

Den stora nackdelen med Fate Points systemet är att… att interagera med miljön borde ju vara gratis!!! Kan man välta bokhyllor, utnyttja regnet, ställa sig på en höjd, kasta Faerie Fire, osv så borde man ju få advantage utan att behöva betala några poäng. Som DM vill man ju att miljön ska vara inblandad, varför ska man då begära betalning in Fate Points för det?

Dessutom gör att det inte stackar att man slutar leta efter att man har hittat en rimlig källa till advantage. Mindre risk för “uuuh dom har säkert ett sandkorn i strumpan, ge mig +1 till!”

Det är väldigt få spells och features som bara rakt av ger advantage, Faerie Fire är typ den enda. Visst, det finns gott om saker som Guiding Bolt och Vicious Mockery men det är bara en enda attack. Det som däremot ger en säker källa till adv och disadv är conditions. Prone, osynlig, berusad osv osv. Och det tycker jag också är bra – conditions är konsekvent adjudicerbara tillämpningar av diegetiska rummet. (Fyran använde också conditions väldigt bra så jag menar inte att det är något unikt för femman.) Ex vis klättra upp på en sköldpadda (kollade upp dom riktiga reglerna efteråt och vår chansning var väldigt nära) kommer ge advantage sen. Så man kan köra lite Shadow of the Colossus steez.

Visst vill vi ha påhittiga spelare men Faerie Fire kostar slottar. Att spelarna genom sina hittepå kan spara på slottkostnaden är väldigt bra!

Och ibland leder hittepået till någon etablerad kondition eller regel som ger advantage (ex vis Restrained), ibland är det en unikare situation och då är det bara att bedöma utifrån sitsen.

Så här kan man också säga: att vara död stackar inte. Så en påhittig spelare skulle kunna hitta på fem sex sätt att döda en batiri-vätte men eftersom att vätten är död inte stackar så behöver dom bara komma på ett sätt vilket inte belönar dom

Och visst är det synd men det är också en kompromiss mellan vad som får varje handling i striden att gå fort

Klättrar upp på hyllan, får advantage på huggen på monstren nedanför, slår ditt slag, nästa spelare kanske välter hyllan på monstret, ger den restrained-conditionen, tredje spelaren slår sina slag på det restrainade monstret osv osv.

Om advantage skulle stacka så skulle vi få glömma idealet att en stridshandling är sex sekunder. Det skulle bli Matrix-slow-motion. “Jag välter bordet OCH jag letar efter glowet från Faerie Fire OCH jag känner mig bekväm i mina Boots of Advantage OCH jag har ju strött över mjöl över vättarna rundan innan så dom blänker vitt i mörket OCH…” hur mycket kan man ens dra nytta av under ett hugg?

I femman i praktiken har dom gjort en bra design. Det är lagom mycket saker som använder advantage och disadvantage-mekaniken.

Cover är ex vis ett undantag som ger +5 för rejält cover och +2 för lite cover, just pga det ska stacka med adv/disadv. Rustning en annan, istället för att rustning ger dig adv på försvarsslag så ger det dig plus.

Ability bonus, proficiency etc etc använder inte heller adv/disadv. Är ffa saker som inte ens SKA stacka som har det.

Med några få, mycket få undantag som ex vis skjuta långa avstånd i regnet.

Måste också tillägga att i trean så är det ett jävla pillande med hur mycket bonus man ska få. Lera +1, regn -3 etc etc etc. (I fyran är det enklare.)

Det som är lite coolt med advantage är att det är Ödet och Tärningarna som avgör vilken bonus du får.

Om du har advantage och första tärningen är en 1:a men andra är en 20:a så var det som om ödet gav dig en +19 bonus!!!!!

Men du har advantage och första tärningen är en 10:a men andra är en 8:a så gav dig ödet inte ett skit, du får 10+0 = 10.

Passar med andra ord perfekt för vaga och luddiga saker som “jag står lite högre upp”, “jag är vägledd av en lila eld”, “det regnar” osv osv. Och, det Ödet och Tärningarna behöver inte stacka för att göra sitt jobb. +19 är ju inte så dumt! Ex vis.