Idiomdrottning’s homepage

Bandypuls vs Public Service

Text-TV skriver:

79 chefredaktörer har skrivit på ett upprop på sajten Altinget med krav om att kulturminister Parisa Liljestrand (M) ska gå till botten med hur SVT:s textjournalistik ska begränsas. SVT bör primärt syssla med rörlig bild även online, och för stora textmängder konkurrerar med kommersiella medier och hotar mediemångfalden, anser de.

💔

  1. Public service behöver finnas i text av tillgänglighetsskäl.
  2. Så ni vill “bevara” mångfalden genom att strypa ner den källan som inte är nergeggad av kapitalmaskineriet. Det är som om Coca-Cola och Pepsi ville “bevara mångfalden” genom att förbjuda kranvattnet. Skulle folk dricka mer läsk om alla drycker var tvungna att köpas i burkform och det inte fanns nåt kranvatten? Ja. Vore det ett dystopihelvete? Ja.
  3. Vi behöver public service mer än nånsin i dessa tider av fake news och Putin och Murdoch. Vi behöver andra tidningar också, vi klarar oss inte med public service, men public service är oumbärlig.
  4. Här har vi 79 chefredaktörer som tagit ställning mot yttrandefriheten och pressfriheten genom att försöka stoppa en annan aktör. Inte på grund av vad dom skriver, men för att folk hellre läser det dom skriver. Dom visar sin sanna sida här. “Free speech for me but not for thee.” Som vanligt.
  5. Det finns också inget alternativ till SVT:s textpublicering. Ledsen, chefredaktörer, men era hemsidor suger. Dom är sega och dyra och har reklam och spårning och det står en massa hetsgoja i dom. “Den ena tycker si om så! Läs allt om den ena kändisens reaktion på den andra kändisen!” Det ni säljer är läsk. Tjock och sliskig och tidsätande läsk som inte är på läsarens sida.
  6. Finns det bra saker blandade djupt in i er sirapsgegga? Ja men visst. Även läsk innehåller ju friskt vatten, ofta bättre än det i kranen. Men det är en rätt kvävande och skrämmande framtidsvision att det ska vara enda sättet att dricka.
  7. Jag vill inte tvångs-släcka ner er. Det är bra att ni också finns—till skillnad från er är jag inte mot mediemångfald. Det är bättre att ni finns än att ni inte finns. Men att det ska vara på bekostnad av SVTs textpublicering? Glöm det.
  8. Jag har till och med velat att ni ska få pengar! Skattepengar! Presstöd! Men kväv inte public service. Bli bättre istället.
  9. Av dom 79 tidningarna som skrivit under ägs trettionio av Bonniers (varav tre delägda med norska Amedia), tjugotre av NWT (varav nio delägda med norska Polaris och VK Media), åtta av Gota, fem av NTM, tre av Schibstedt, och en ägs av VK Media ensamt (det är Västerbottens-Kuriren). Det är ju inga indiefansin direkt. Hur vågar ni kalla det för mediemångfald? Att undertecknaren “Bandypuls, Sveriges största bandysajt”, ett av Bonniers varumärken, ska stå för den oberoende politiska rapporteringen, menar ni?
  10. Den nya tiden kom ju så fort. På avstjälpningscentralen spelar ingenting längre nån roll.

Om vi nu ska ta och läsa dom här sjuttionio chefredaktörerna lite generöst och utgå från att dom själva inte är jättepepp på den här ägarkoncentrationen, men dom har inbillat sig att det är på grund av SVT som den skett, då är ändå dom helt ute och hojar eftersom en liknande ägarkoncentration har hänt i länder där det inte finns nån public service. Det är väl snarare modemet som sänkte tryckpressen än att det skulle vara skattefinansierade, okommersiella nyheter av hög kvalitet.

SVT ägs av oss alla. Ett värdefullt allmängods. Det är våra nyheter. Ge fan i dom. Vad kommer bli nästa måltavla i era skottgluggar? Wikipedia? Debian? Skärp er.

I somras lyssnade jag på en debatt mellan Jan Helin, mediedirektör på Sveriges Television, och Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna.

Nyhetshemsidor är verkligen sämst. Det sägs ju att på internet är det du som är produkten och ingenstans är det mer sant än på nyhetshemsidor. Reklam, tracking, tio sidor kakor att trycka sig igenom och sen efter allt det slå in i en betalvägg och inte kunna läsa ändå och sen efter den ändå vara spårad resten av livet.

Det vore väldigt fel om kapitalet fick urholka public service.

Det är väldigt stor skillnad mellan att sätta upp en gratis nyhetssida utan tracking och paywalls och reklam och skit, som SVT gör, mot att faktiskt försöka stänga ner och blocka oberoende journalistik med nån sorts guldsköld eller liknande.

Nyhetshemsidor—och det gäller definitivt i Sverige—är bland dom sämsta och mest skadliga aktörerna på hela internet och det är en skatt att vi har ett alternativ till det som alla kan komma åt.

Bokaffärer är inte så glada över bibliotek heller men det är jag. Microsoft Word är inte så glad över Emacs. Osv.

SVT gör och säger mycket dåligt och det vore urbra, urbra, urbra med alternativ till dom, men, det blir mer och mer uppenbart att vår existerande mediebranch inte är svaret.

Reklam är drivmedlet i många av dom destruktiva loopar som gör marknadskapitalismen så destruktiv. Att reklam och nyhetsrapportering blivit sammanflätat är helt sjukt. “Bita handen? Den betalar ju våra löner!”

Grejen är att jag tycker nyhetshemsidor är en sån stor anledning till hur fucked up jorden är, och en så stor indikator på hur sjukt allt är. Dom säljer sina läsare till tiotusentals andra företag. Dom är medskyldiga i reklamhetsen och överkonsumtionen. Dom underrapporterar klassfrågor och rasism.

Jag försöker komma på liknelser såsom att cigarettindustrin skulle vilja förbjuda att öppna fönstret för frisk luft eller att cola-läsk-industrin skulle vilja förbjuda kranvatten eller att flygindustrin skulle vilja hugga av oss promenadbenen. Men ingen av dom analogierna räcker för att beskriva hur problematiska nyhetshemsidor har blivit i Sverige.

Dom förstör WWW, och dödsmaskinen som dom borde rapportera om, den har dom gjort sig beroende av.

I den mån det ligger nåt att YLE och SVT överstigit sitt mediala uppdrag så borde det mediala uppdraget utökas, inte kvävas. Jag har inte kollat på teve sen 90-talet så det känns urkonstigt om det är “nej nej ni ska bara finnas i radiorör och VHF-bandet för vi har ensamrätt på text”.

Det suger att Jan Helin normaliserar annonspaket i den där debatten 💔
“Ni kan ju tracka spamma snoka spåra och säljasäljasälja ännu mera, det blir väl skitbra”