Idiomdrottning’s homepage

Tidningsutgivarna vs public service

Jag lyssnade på en debatt mellan Jan Helin, mediedirektör på Sveriges Television, och Johan Taubert, vd på Tidningsutgivarna.

Nyhetshemsidor är verkligen sämst. Det sägs ju att på internet är det du som är produkten och ingenstans är det mer sant än på nyhetshemsidor. Reklam, tracking, tio sidor kakor att trycka sig igenom och sen efter allt det slå in i en betalvägg och inte kunna läsa ändå och sen efter den ändå vara spårad resten av livet.

Det vore väldigt fel om kapitalet fick urholka public service.

Det är väldigt stor skillnad mellan att sätta upp en gratis nyhetssida utan tracking och paywalls och reklam och skit, som SVT gör, mot att faktiskt försöka stänga ner och blocka oberoende journalistik med nån sorts guldsköld eller liknande.

Nyhetshemsidor—och det gäller definitivt i Sverige—är bland dom sämsta och mest skadliga aktörerna på hela internet och det är en skatt att vi har ett alternativ till det som alla kan komma åt.

Bokaffärer är inte så glada över bibliotek heller men det är jag. Microsoft Word är inte så glad över Emacs. Osv.

SVT gör och säger mycket dåligt och det vore urbra, urbra, urbra med alternativ till dom, men, det blir mer och mer uppenbart att vår existerande mediebranch inte är svaret.

Reklam är drivmedlet i många av dom destruktiva loopar som gör marknadskapitalismen så destruktiv. Att reklam och nyhetsrapportering blivit sammanflätat är helt sjukt. “Bita handen? Den betalar ju våra löner!”

Grejen är att jag tycker nyhetshemsidor är en sån stor anledning till hur fucked up jorden är, och en så stor indikator på hur sjukt allt är. Dom säljer sina läsare till tiotusentals andra företag. Dom är medskyldiga i reklamhetsen och överkonsumtionen. Dom underrapporterar klassfrågor och rasism.

Jag försöker komma på liknelser såsom att cigarettindustrin skulle vilja förbjuda att öppna fönstret för frisk luft eller att cola-läsk-industrin skulle vilja förbjuda kranvatten eller att flygindustrin skulle vilja hugga av oss promenadbenen. Men ingen av dom analogierna räcker för att beskriva hur problematiska nyhetshemsidor har blivit i Sverige.

Dom förstör WWW, och dödsmaskinen som dom borde rapportera om, den har dom gjort sig beroende av.

I den mån det ligger nåt att YLE och SVT överstigit sitt mediala uppdrag så borde det mediala uppdraget utökas, inte kvävas. Jag har inte kollat på teve sen 90-talet så det känns urkonstigt om det är “nej nej ni ska bara finnas i radiorör och VHF-bandet för vi har ensamrätt på text”.

Det suger att Jan Helin normaliserar annonspaket i den där debatten 💔
“Ni kan ju tracka spamma snoka spåra och säljasäljasälja ännu mera, det blir väl skitbra”