Idiomdrottning’s homepage

Världsbiblioteket

Jag hittade en lista över dom hundra bästa böckerna, det är en lista framröstad av “svenska experter” (ocharmigt) från 1991 (charmigt).

Jag sorterade upp dom i vilka jag har läst och inte läst, och jag använde regeln att det är den riktiga boken som gäller; filmversioner – serietidningsversioner, nerklippta barnversioner, lättlästa bearbetningar räknas inte för den här listan.

Så dom böckerna som jag har via en sån alternativversion, dom markerar jag med en stjärna, *. Böcker som finns på “läst”-högen med en stjärna då har jag alltså läst orginalet (ev flera gånger) och dessutom sett nån annan version.

Pjäsuppsättningar är mer “kompletta” än en film så… Sofokles har jag läst som bok, så inga konstigheter där, men det finns pjäser hos Shakespeare som jag bara sett uppspelade. Jag räknar dom ändå men med den här noteringen här.

Missförstå mig inte nu; det här betyder inte att jag ska åta mig att läsa dom kvarvarande böckerna. Jag har ingen sån plan. Det här var mer en kuriosa över vilka jag har ramlat över hittills.

Läst flera gånger

Läst en gång (hittills)

Vill inte läsa dom

(En del trots att dom är bra, men kortversionen räcker gott för mig (som Den gudomliga komedin), och andra för att jag hatar det jag hittills sett av dom (som Röda rummet). Möjligen kan jag återkomma till dom här när jag läst resten.)

Har påbörjat och borde läsa klart dom

Har inte läst