Idiomdrottning’s homepage

Vävarspelet

Det här är också ett kortspel med vanliga spelkort. Det är för två personer. Det behövs ett jättebord (sex gånger sex kort måste få plats) eller så har man pyttekort.

Kortens värde

Färgernas värde är 0 för ruter, 1 för spader, 2 för hjärter, och 3 för klöver.

Siffrornas värde är 20 för tvåan, 30 för trean, 40 för fyran osv, 110 för knekt, 120 för dam, 130 för kung och 140 för äss. Och ett korts värde är då färgens värde plus siffrans värde så spader dam är 121.

Det kommer inte alls vara en massa mattepill i spelet utan det bara att förstå att till exempel en fyra kommer före en femma, och att en spaderfemma kommer före en klöverfemma, osv. Kortens ordning.

Målet med spelet är att sortera sina egna kort.

Förberedelser

Bestäm först vem som ska heta Vågrät och vem som ska heta Lodrät.

Vågrät vill att dom låga korten ska vara på vänstra sidan av varje rad (vid Vågräts egen vänsterhand) och sen gradvis öka högerut, medan Lodrät vill att dom låga korten ska vara längst i från sig (närmast Vågrät) och sen gradvis öka nedåt (närmare Lodrät).

Dela sen ut sexton uppvända kort i en fyra-gånger-fyra ruta mellan spelarna, och ge sen spelarna åtta dolda kort var till handen, och lägg sen undan resten av korten. Dom undanlagda används inte, ingen får kika på dom, men man får se sina egna handkort.

Ni får inbilla er att korten är i en osynlig sex-gånger-sex–ruta där den mittersta fyra-gånger-fyra–rutan börjar med kort.

Spelets gång

Vågrät börjar, och måste byta plats på två kort. Båda korten måste vara i samma vågräta rad. Målet med spelet är ju att få dom i ordning, men det är tillåtet att ha en lite mer långsiktig plan så en förflyttning måste inte omedelbart förbättra ordningen. Kanske vill man bara strula till det för den andra.

Efter platsbytet (som är obligatoriskt) får Vågrät spela ut ett av sina handkort (frivilligt) i början eller slutet av en av dom vågräta raderna. Det nyutlagda kortet kommer sticka ut som en frans i början och det är OK, men man får inte gå utanför den osynliga sex-gånger-sex–rutan.

Sen är det Lodräts tur, som ska byta plats på två kort som båda är i samma lodräta kolumn, och sen får (frivilligt) spela ut ett handkort i början eller slutet av en lodrät kolumn.

För båda spelarna gäller att det nya kortet man spelar ut kan, om man vill, vara i en annan rad/kolumn än den man bytte plats i.

Korten man byter plats på behöver inte vara bredvid varandra så länge dom är nånstans i samma rad (för Vågrät) eller kolumn (för Lodrät).

Så turas man om så.

Spelet är slut när någon spelar sitt sista kort men det finns ett undantag: Om Vågrät spelade kort varenda runda och sen spelar ut sitt sista så får Lodrät en hel extra tur med både byte och (eventuellt) kortutlägg.

Komihåg att byta plats alltid är obligatoriskt men att spela ut kort är frivilligt.

Fransarna, dvs raderna och kolumnerna på kanten av sex-gånger-sex–rutan, utanför fyra-gånger-fyra–rutan, är också rader som kommer att räknas för poängen. Men Vågrät får inte spela ut nya kort i den närmaste och bortersta raden, det är bara Lodrät som får (men däremot får Vågrät byta platser på korten i de raderna som om dom vore vanliga rader), och samma sak fast omvänt gäller ju då för dom yttersta kolumnerna, den längst till vänster och de längst till höger.

Dom fyra hörnen, där får ingen spela några kort. Så om båda spelar ut alla åtta kort så kommer det likna en sex-gånger-sex–ruta men utan hörn (eller med andra ord, som en fyra-gånger-fyra–ruta med “fransar”), men det kan hända att alla fransarna inte är på plats eftersom spelet kan sluta när bara en person har lagt ut sina åtta kort.

Poängräkning

Varje rad är värd ett pluspoäng per kort först, och sen ett minuspoäng per kort som kommer efter ett högre.

Så om en rad har 3 5 8 2, då är det värt tre poäng. Fyra för antalet kort och så minus ett för att en tvåa kommer efter en åtta.

Vågrät räknar dom vågräta raderna och Lodrät räknar dom lodräta kolumnerna.

Flest poäng vinner. Lycka till!

Samarbetsvariant

I samarbetsversionen är målet att det ska bli oavgjort och det är obligatoriskt att spela ut kort. Jag tycker den vanliga versionen är roligare men som omväxling kanske?