Idiomdrottning’s homepage

Ta klimatet på allvar

Att se hur världen tog viruset och kriget på allvar var ganska traumatiserande för en klimatnojare som jag. Här i Sverige har det varit pressträffar varenda dag och över hela världen har vi sett stora åtgärder. Vissa stängde ner hela städer.

Inget av det här är för att säga att dom skulle ha tagit viruset eller kriget på mindre allvar än vad dom har. (Vi är ju många, säkert inklusive dom själva, som önskar att dom hade kunnat göra ännu mer.)

Men den typen av respons som vi såg dom flesta första veckorna under viruset är vad vi har efterfrågat sedan IPCCs fjärde rapport, 2007, eller egentligen ända sedan klimatförändringarna först upptäcktes på artonhundratalet. Därför att—och jag försöker inte förringa viruset eller kriget på något sätt—klimatet är ett ännu större problem.

Pratade om det här igår och min kompis sade “men det är ju inte så mycket vi här i Sverige kan göra”. Ja och nja. Det finns jättestora likheter med viruset och med kriget där.

Det finns massor:

Hur vi själva kan rusta

Förbereda för bättre brandbekämpning, säkra dricksvatten (om Mälaren blir salt är det en miljon personer dricksvatten som ryker), och mycket annat.

Hur vi kan städa upp vår egen röra

Våtmarker, flygtrafik, kosthållning, överkonsumtion av importerade varor. Vi i Sverige släpper ut en och en halv gånger så mycket som världsgenomsnittet.

Hur vi kan bidra internationellt och i Europa

Vi skickar ju vaccin och bomber. Är inte helt orimligt att tänka sig att även saker utanför våra gränser kan vara nåt vi kan bry oss om.